La Bayadere – Nation of Illusion

by Jo Kanamori

With: (Noism 1) – Sawako Iseki, Senako Nakagawa, Ken Chen, Rikui Ishihara, Yuko Ishihara, Yuzaki Yoshizaki, Yusuke Kajita, Takuya Sato, Lynn Seapin, Naohiro Ueda, Susako Tanaka

(Noism 2) – Iida Shinako, Takagi Shinzo, Toba Ayami, Nishioka Hina, Fukai Kyoko, Yamashita Nana, Nishizawa Maya

Actors: Akio Okuno, Akira Kishima, Tamodaki (SPAC – Shizuoka Performing Arts Center).

Costumes: Yoshiyuki Miyamae (ISSEY MIYAKE)

Performance at the National Theatre of Bucharest, Romania, March 2017.

Cea mai importantă companie niponă de dans contemporan, Noism, a prezentat pe scena Sălii Mari a Teatrului Național din București spectacolul La Bayadere – Țara Iluziilor.

Noism a fost înființată în 2004 de artistul Jo Kanamori, fiind prima companie profesionistă de dans care urmărește tradiția dramatică europeană. Începând cu 2007, compania a avut reprezentații în 11 orașe din opt țări și a fost onorată cu prestigiosul Premiu Asashi Performing Arts în 2008, pentru prezentarea excepțională a lucrării Nameless Hands – house of dolls.

Jo Kanamori, Director Artistic al Noism, a studiat cu Maurice Bejart. A interpretat lucrări în cadrul Teatrului de Dans Olandez, Baletului Național al Operei din Lyon și Baletului Gothenburg din Suedia. Kanamori a revenit în Japonia în 2002. Primul său proiect, No-mad-ic project – 7 fragments in memory a fost onorat cu cel de-al treilea premiu Asahi Performing Arts Awards în 2003. 

În vara lui 2016, Jo Kanamori a pus în scenă La Bayadere – Țara Iluziilor, o adaptare a cunoscutei capodopere de balet clasic, folosind o expresivitate corporală perfectă și o narațiune pe mai multe planuri. Dramaturgul și scenaristul Oriza Hirata a adaptat îndrăzneț pentru Noism o poveste tragică, în timp ce aranjamentul scenic, costumele și decorul din lemn aparțin arhitectului Tsuyoshi Tane, designerului Yoshiyuki Miyamae, de la casa de modă Issey Miyake și producătorului de mobilă Masaki Kondo.

Spectacolul este interpretat de 20 de dansatori, care fac parte din Noism1 – grupul de bază al companiei, din Noism2 – grupul dansatorilor stagiari, precum și de actori invitați ai Shizuoka Performing Arts Center.

Copyright: ghioca.eu – 2017